Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan Melih Bulu ile tüm üniversitelere yayılan atanmış rektör karşıtı protestolara katılan öğrenciler, ‘Kayyumlar istifa edene kadar mücadele sürecek’ dedi.
Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan AKP’li kayyum rektör Melih Bulu’ya karşı protestolar aralıksız bir şekilde devam ediyor. Akademisyenler her gün rektörlüğe sırt çevirerek protestolarını sürdürürken, Türkiye’nin birçok ilinden öğrenciler sokaklarda “kayyum rektör istifa” diye haykırıyor. İktidar ise öğrencileri hedef alarak direnişi bastırma çabasında. Öğrenciler yaşam alanlarında kayyumları istemediklerini belirterek, direnişin devam edeceği mesajını verdi.
Meşrulukları yok
Kayyumların yalnızca eğitim alanlarından değil tüm ülkeye yayıldığına dikkati çeken Gençliğin Devrimci Güçleri (Dev-Güç) Üyesi Esra Can, kayyum politikalarının altındaki fikriyatı, “İktidarın seçimle kazanamadığı ya da kazanamayacağını bildiği yerlerde çeşitle kesimlerin haklarını gasp ederek iradelerini yok sayarak gerçekleştirdiği ve hiçbir meşruluğu olmayan uygulamadır” diye yorumladı.
İktidarın, muhalif herkesi varlığının devamlılığı karşısında tehdit olarak gördüğünü vurgulayan Can, “Karşıt gördüğü her türlü kültürü ortadan kaldırmak istiyor. Kürt illerine baktığımız zamanda o illere atanan kayyumlar sonucu dili, kimliği, kültürü hiçbir şekilde tanınmıyor. Yine aynı şekilde üniversitelere atanan kayyumlar da bilimsel çalışmalar kontrol altında tutulmaya çalışılıyor, öğrenci guruplarının faaliyetleri denetlenmeye çalışılıyor. Müfredatlar dahi mevcut siyasi haklara yönelik revize edilmeye çalışılıyor” dedi.
Tahammül kalmadı
Boğaziçi ile başlayan direnişin aslında bir başlangıç olduğunu sözlerine ekleyen Can, şöyle devam etti: “Uzun süredir gençlik ablukalara karşı büyük bir öfke besliyordu. Bu birikmiş öfkenin dışa vurmasını öğrencilerin baskılara ve ablukalara karşı tahammülünün kalmayışını ve artık bu zora dayalı aklı kabul etmediklerini gördük. Bu ablukayı dağıtana dek mücadelemiz sürecek. Süreci ileri taşıyacak önemli noktalardan birinin eşit söz hakkıyla mevcut durumları birlikte tartışabileceği zeminler yaratmaktır. Bu bağlamda Birleşik Gençlik Meclisleri olarak öğrenci meclislerinin ilan edilmesi gerekliliği üzerinden bu inşa sürecine başladık. Kurulacak meclislerde veya dayanışmalarda ortak bir akıl oluşturup birlikte hareket etmesinin bu direnişin yükselmesinde sıçrama tahtası olacağını öngörüyoruz.”
Esir alınmaya çalışıyoruz
Protestolara destek verdiği için ev hapsi verilen öğrencilerden Devrimci Öğrenci Birliği (DÖB) Üyesi Muhammed Hizmetçi de, şunları dile getirdi: “Kayyum rektör, eğitim sisteminin faşizm tarafından tahakküm altına alınmasıdır. İktidara başkaldıran, biat etmeyen muhalif devrimci demokrat öğrencilerin bulunduğu üniversitelerin hedef alınmasının özel bir sebebi var. Bizleri faşizm altında esir almaya çalışıyorlar.”
Okuldaki söz hakkı öğrenciye verilmeli
Kayyumun yaptığı ilk uygulamanın, muhalif öğrencileri hedef göstermek olduğunun altını çizen Hizmetçi, şunları söyledi: “Aynı zamanda okuldaki kendi egemenliğini güçlendirebilmek için güvenlikçi almak, kameraları arttırmak yani okulun bütünlüğünü bozacak uygulamalar oldu. Özerk üniversite talebiyle kayyum meselesi ile birlikte daha da güncel sorun haline gelmiş durumda. Akademik taleplerin, öğrencilerin taleplerinin gerçekleşmesi için kayyum rektörün gitmesi, okuldaki söz yetki kararın okulun öznesi olanlarda olması gerekiyor.”
HABER MERKEZİ