Kuzey ve Doğu Suriye’de radyo çalışması yapan kadınlar, Meryem Xan’dan Ayşe Şan’a kadınların seslerini radyoyla duyurduğunu söyleyerek, ‘Radyo kültürü nesilden nesile aktarıyor’ dedi
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) 25 Ekim10 Kasım 2011 tarihleri arasında gerçekleşen 36. Genel Konferansı’nda Bilgi ve İletişim Komisyonu tarafından kabul edilen bir öneriyle 13 Şubat’ı Dünya Radyo Günü ilan etti. Kuzey ve Doğu Suriye de yayın yapan Kobanê FM Radyosu çalışanı Sitêra Cucu ve Kadın radyosu Star FM Radyosu çalışanı Medya Süleyman Jin News’ten Dîcle Demhat’a konuştu.
Kadınlar öncülük etti
Star FM Radyosu’ndan Medya Süleyman, dünya genelinde en eski iletişim araçlarından birinin radyo olduğunu belirtti. Süleyman, kadınların radyo çalışmalarındaki yerine değinerek, “Nasıl ki yaşamın birçok alanında kadın öncülük yapmışsa radyo çalışmalarında da kadının önemli bir yeri vardır. Meryem Xan, Ayşe Şan vb. birçok kadın radyoyla topluma sesini duyurup, halkın duygularına hitap etmiştir. Aynı zamanda radyo sunucusu kadın iken topluma hitabı daha kuvvetlidir” dedi.
Nesillere aktarıldı
Kobanê FM Radyosu çalışanı Sitêra Cucu, Kürt ve Kürtçe dilinin yasak olduğu dönemlerde radyonun Kürtçe yayın yaparak önemli bir role sahip olduğunu vurguladı. Cucu, Kürtçe dilini ve Kürtçe uzun havalarını, şarkılarını Kürtçe yayın yapan radyoların koruduğunu söyledi.
‘Halkın sesiydi’
Cucu, 19 Kasım 2012’de Kobanê FM Radyosu’nun açıldığını ve o dönemden bu güne kadar halk tarafından dinlenen bir radyo olduğunu ifade etti. Cucu, “Devrimle beraber Kuzey ve Doğu Suriye’de açılan birçok radyo Kuzey ve Doğu Suriye’de bulunulan bütün halklara kendi dilleriyle hitap ederek büyük bir kitleye ulaşmıştır. Nasıl ki bu topraklarda devrim olduysa, basın da yaşamın her alanında bir devrim yarattı. Bu devrim radyo çalışmalarına da yansıyarak, kültürel, eğitim, toplumsal ve daha birçok konuda dinleyici kesimini oluşturdu” ifadelerini kullandı. Cucu, kesintisiz bir şekilde radyo çalışmalarının devam ettiğini belirterek, şu an her radyoda en az 5 veya daha fazla kadının yer aldığını da vurguladı. Cucu, “Özgün kadın radyoları da önemli bir misyona sahiptir” diye kaydetti.
KOBANÊ