Hüseyin Bul
Malcolm ve Marie, Sam Lavinson’ın yeni filmi. Amerikan HBO kanalında gösterilen ve çok ses getiren Euphoria dizisinin senaristliğini ve yönetmenliğini yapan Lavinson 2020 yapımı Pieces of a Woman filminin de yapımcıları arasında olan genç bir yönetmen.
Malcolm ve Marie siyah beyaz ve tek mekanda çekilmiş. Uzun tek çekim ve diyaloglarla ilerleyen filmin dikkat çeken diğer bir özelliği de mekan kompozisyonu. Bunu bazen uzak çekimle bazen de oyuncunun ruh durumuna eşlik edecek, birleştirecek, tamamlayacak şekilde yakın çekimle, nesneden, eşyadan öteye geçirerek seyirciye sunuyor. Oyuncunun yaslanacağı, destek alacağı, duygularını daha kolay ifade edeceği kompozisyon dizaynı yönetmenin de meramını en kestirme ve etkili bir şekilde anlatmasına yardımcı olacağından bazen oldukça sade olmuş.
Malcolm başarılı filminin galasının ertesinde sevgilisi Marie’yle yapımcısının kiraladığı saray yavrusu geniş bahçeli, cam duvarlı eve gelirler. Görünüşe göre oldukça mutludurlar. Fakat Marie’nin sevgilisine makarna yaparken pek de sevinmediğini, mutlu olmadığına şahit oluruz. Fitili ateşleyen de bu sahnedir. Aslında hiç de göründükleri kadar uyumlu, mutlu bir çift olmadığını anlarız. Bunu seyirciyle birlikte Malcolm da anlar.
Teşekkürden de derin
Gezi döneminde mesele birkaç ağaç meselesi değil diyerek işin aslının doğaya, kente, insana, mimariye bakıştaki arızalı, sorunlu yönler işaret edilmişti. İnsanlar sorunun daha derinde olduğunu haykırmış, dile getirmeye çalışmışlardı. Malcolm ve Marie filminde de ikilinin tartışmaya başlamasının, Malcolm’un filmin gala konuşmasında her kese teşekkür ederken sevgilisi Marie’ye teşekkür etmemesi gibi görünse de Marie’nin konuşmaya başlamasıyla işin aslının unutulan bir teşekkürden daha derinde olduğunu anlıyoruz. Malcolm’un hatasını kabul edip teşekkür etmesi işin rengini değiştirmediği gibi özrünü kamunun önünde yapmalısına getiriyor Marie haklı olarak.
Evin ya da malikanenin her mahallinde uzun diyaloglarla tartışan çiftin yaralı ve masum karakteri Marie’dir. Zira eski defterleri açarak her seferinde nasıl unutulduğunu, başa kalkıldığını, Malcolm’un başarısının en büyük esin kaynağı olduğunu anlatırken ‘her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır’ demeye getiren yönetmen, kadını neden erkekle yan yana görmeyiz eleştirisini en belirgin şekilde ilk sahnede vurgular zaten. İki sevgili eve gelirken erkek içkisini alıp koltuğa uzanırken kadın tarihsel bir miras gibi mutfağa girer. Bu kare, bu sekans filmin ana damarını oluşturur
İkilinin dinlenip tekrar kavgaya başlamaları neredeyse her sete ayrı bir kavga sığdırılmış gibi. Her kavganın uzun diyalog ve tek çekimle geçmesi ise oyuncuların omuzlarındaki zorlukları işaret etmekte. Alınlarının akıyla çıktıklarını söyleyebiliriz. Mola verip karşısındaki hasmına daha kuvvetle saldıran sekanslar boks maçındaki rauntları çağrıştırsa da aslında ne kadar sorunlu bir ilişkiyi yaşadıklarını işaretlemektedir. Bedensel ve ruhsal çekimlerine dönem dönem yenik düşmeleri ilişkiyi kurtarmadığı gibi tutkunun saplantılı halini göstermektedir. Her raunta ayrı bir müzikle ayar veren yönetmenin yukarıda söylediğimiz kompozisyonu tamamlama isteğinden başka bir şey değildir.
Beyaz adamın siyah insanların sanatına, beceri ve performanslarına önyargıyla yaklaşmalarının eleştirişini de es geçmeyen Malcolm ve Marie psikolojik gerilim film kategorisine girebilen bir yapım. Film boyunca sadece kadının yarı çıplak olması Hollywood’un hastalıklı yönlerinden hala arınamadığını söyleyebiliriz. Duygusal ilişkileri sorgulama açısından oldukça başarılı filmin öne çıkan duygusu şu: hem sevdiğiniz hem nefret ettiğiniz partnerinizle sorunlarınızdan dolayı köşeye çekilip yalnız kalmayın; konuşarak iyileşebilir ve iyileştirebilirsiniz.
Danzel Washington’ın oğlu olan John David Washıngton (Malcolm) Christopher Nolan filmi olan Tenet de olduğu gibi bu filmde de başarılı. Örümcek Adam: Eve Dönüş filminde tanıdığım Zendaya (Marie) bu filmdeki duygusal ve psikolojik gelgitleriyle filme yön veren, derinleştiren performansıyla iyi oyunculuk çıkarmış.