Simav ve Tavşanlı’da çok sayıda köy yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Kamulaştırma yapılacağı tehdidiyle arazi peşinde olan şirket Örencik, Kavaklı, Dağardı gibi köyleri kapsayan alanda altın ve gümüş madeni çıkarmak istiyor
Kütahya’da 10’dan fazla köyün tarla ve merası altın ve gümüş madeni peşindeki Zenit Madencilik şirketinin baskısı altında. Gazete Duvar’ın haberine göre Kütahya’nın Simav ve Tavşanlı ilçelerine bağlı Örencik, Kavaklı, Dağardı ve 10’dan fazla köyü kapsayan alanda Zenit Madencilik tarafından altın-gümüş madeni açılması planlanıyor. Proje sahası için daha önceden alınmış “ÇED gerekli değildir” kararı bulunuyor. Yaklaşık 93 hektar alanda izni olan Zenit Madencilik, proje sahasını genişleterek 668.85 hektara çıkarmak istiyor.
2011 yılında Dulkadir köyünde Eti Gümüş’ün işlettiği madenin, taşan siyanür havuzunun etkilerini araştıran, Dulkadir köyünde artan kanser vakaları ve çeşitli hastalıkları öğrenen Örencikli gençler, köylerinde 11 Şubat 2020’de yapılmak istenen ÇED toplantısına karşı çıkarak, madene karşı ilk tepkilerini gösterdi. Köylülerin tepkisine rağmen Zenit Madencilik şirketi altın-gümüş madeninde ısrarlı. Geçimlerini hayvancılık ve ormancılıkla sürdüren Örenciklilerin meraları da maden sahası içerisinde kalıyor. ÇED raporuna göre maden ocağı köyün 250 metre yakınında kurulacak. Köyde 6 parseli olan Seyfi Akçakaya’nın arazileri de projesi sahası içerisinde kalıyor. Seyfi Akçakaya, maden işletmesinin köyü hilal şeklinde çevrelediğini belirterek, zaman içerisinde yapılan patlatmalarla tesisin köye sıfır mesafede olacağını dile getirdi. Akçakaya, “Şehirde kimse bizi işe almaz, ucuz iş gücü olmak istemiyoruz” dedi.
Şirket, köylülerin arazilerini satın almak istiyor
Gelinen aşamada şirket, köylülerin arazilerini satın almak istiyor. Zenit Madencilik avukatı; arazisi olan köylülere, Tavşanlı 2. Noterliği’nden ihtar göndererek, 25 Ocak’ta yapılacak toplantıya davet etti. İhtarnamede gelenler arazi satışı yaparsa nakden ödeme yapılabileceği, masaya oturmayanların arazileri içinse Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne müracaat edilerek, 3213 sayılı ‘Madencilik Faaliyetleri Uygulama Yönetmeliği’ kapsamında kamulaştırma yapılacağı söyleniyor. Akçakaya, katılmayacağını sonuna kadar direneceğini belirtti. Kütahya Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Avukat Ali İhsan Bakır da kamulaştırma yapıldığı takdirde, yapılan işlemde “kamu yararı olmayacağından” yürütmeyi durdurma talepli dava açacaklarını belirtti. Yanıltıcı bulunan ÇED dosyasına göre bile 668.85 hektarlık maden sahasının 508.70 hektarı orman, 159.67 hektarı tarım arazisi ve 0.385 hektarı mera.
KÜTAHYA