Son günlerde iktidar tarafından sıkça hedef alınan HDP’li Gergerlioğlu’na verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasını Yargıtay tarafından onandı
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu hakkında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla verilen 2 yıl 6 ay hapis cezası Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onandı.
Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 2017 yılında kabul edilen iddianame de Gergerlioğlu, hakkında sosyal medya paylaşımları suçlama konusu yapıldı. 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde sosyal medya hesabından paylaştığı bir mesajda, “Çocuklarımızın tabutu yan yana duracağına, dirileri yan yana dursun, eşitçe, kardeşçe ve omuz omuza”, T24’te 20 Ağustos 2016’da yayınlanan ve PKK’nin bir açıklamasına yer verilen “Devlet adım atarsa barış 1 ayda gelir” başlıklı haberi sosyal medya hesabından paylaşmasını “örgüt propagandası” sayıldı.
Gergerlioğlu hakkında 21 Şubat 2018 tarihinde 2 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.
Mahkemenin gerekçeli kararında, “20 Ağustos 2016 tarihinde www.t24.com.tr isimli internet sitesinde yazmış olduğu yazıyı paylaştığı, bu paylaşım incelendiğinde 3 adet teröristin elinde AK-47 uzun namlulu tüfekleriyle fotoğrafı ve bu fotoğrafın yanında ‘PKK: Devlet adım atarsa barış 1 ayda gelir’ sözünün yazılı olduğu anlaşılmaktadır. Belirtilen paylaşımın içeriği ve yanındaki görsel dikkate alındığında sanığın PKK/KCK terör örgütünün propagandası mahiyetinde fotoğrafa yer vererek, silahlı terör örgütü PKK’nin şiddet, cebir içeren yöntemlerini övücü ve teşvik edici şekilde propagandasını yaptığı açıktır” ifadeleri yer aldı.
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından 15 Ocak 2019 tarihinde onaylanan ceza reform paketi ardından Yargıtay yolu açılması nedeniyle Yargıtay’a taşınmıştı.
Vekilliği düşebilir
Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu konudaki kesin mahkeme kararının Genel Kurul’a bildirilmesiyle oluyor. Yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına veya milletvekilliğinin düşmesine karar verilmiş olması hallerinde, Meclis Genel Kurulu kararının alındığı tarihten başlayarak, 7 gün içinde ilgili milletvekili veya bir diğer milletvekili kararın Anayasaya, kanuna veya İçtüzüğe aykırılığı iddiasıyla iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurabilir. Anayasa Mahkemesi, iptal istemini 15 gün içinde kesin karara bağlıyor.
İlk tepki
Gergerlioğlu, 10 Mart 2018’de, hakkındaki suçlamalara dair şu açıklamayı yapmıştı: “Benim 9 Ekim 2016’da ‘Çocuklarımızın tabutu yan yana duracağına, dirileri yan yana dursun, eşitçe, kardeşçe ve omuz omuza’ paylaşımını yapmama ilişkin dava açıldı. Bu paylaşım sonrası benim makalelerimi, paylaşımlarımı incelemeye almışlar ve suç çıkarmaya çalışmışlar. 6 tane böyle hukuki olarak inanamayacağınız şeyler var suç diye niteledikleri. Mesela ‘Kolombiya’da barış gerçekleşti Türkiye’de niye olmasın?’ yazmam ‘PKK övgüsü’ olarak değerlendirilmiş. Darbe girişimi sonrası Öcalan’ın kardeşi vasıtasıyla yolladığı bir mesaj vardı; ‘Eğer devlet bir adım atarsa barış sağlanabilir’ demişti. Ben bunun üzerine ‘Öcalan’ın mesajıyla barış gelir mi?’ diye bir makale yazmıştım. Yazıda içinden geçilen dönemde bu mesajın başarılı olamayacağını, bu koşullarda barışın mümkün olamayacağını yazmıştım. Bu bile terör örgütü propagandası sayılmış. Hepsi komedi.”
Yargıtay tarafından cezası onaylanan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, kararın siyasi olduğunu vurgulayarak, “Çıplak aramayı, kaçırılmalar, işkenceler, bütün bunları söylememiz birilerini rahatsız etti” dedi. Gergerlioğlu AYM’ye başvuruda bulunacak.
‘Kürt meselesi konusunda yaptığım açıklamalar!’
Konuya dair Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendirmelerde bulunan Gergerlioğlu, kararın siyasi olduğunu vurguladı. Çıplak arama, işkence gibi birçok olayı gündeme getiren ve bu nedenle hedef gösterilen Gergerlioğlu, kararın bundan bağımsız olmadığının altını çizdi. Gergerlioğlu, “Milletvekili hayatım boyunca gözümü budaktan esirgemedim. İnsan hakları savunuculuğu yaptım. Çıplak aramayı, kaçırılmalar, işkenceler, bütün bunları söylememiz birilerini rahatsız etti sanırım. Yargıtay’da şuan binlerce cezalar var ama bizimkisi sanırım hızlandırılmış. Baskı olduğunu hissediyorum. En son da Kürt meselesi konusunda yaptığım açıklamalar, barış için yaptığım açıklamalar, çözümden, barıştan başka bir yolun olmadığını sürekli söylememizden kaynaklı bu kararın hızlandırıldığını düşünüyorum. Kimlik ayırt etmeden, insan hakları savunuculuğu yaptım. Adalet Bakanlığı’na en çok soru önergesi vererek, tüm haksızlıkları gündeme getirdim. Bunlar birilerini rahatsız etti gördüğüm kadarıyla” dedi.
HABER MERKEZİ