Çocuk yaşta dengbêjliğe ilgi duymayan başlayan ve 45 yıldır kilamlar söylediğini belirten dengbêj Selahattin Uçurum, bu kültürün sona ermemesi için gençlerin kilamlara kulak vermesini istiyor
Aşk, kahramanlık, düğün ve eğlencedeki mutluluktan, zaferlerin heyecanına kadar, hastalıktan kaynaklı acılardan, haksızlık ve birçok konuyu, acı, mutluluk, hiciv ve dramatize ederek müzikal bir şekilde anlatan Kürt sözlü geleneğinin en güçlü anlatım biçimlerinden olan dengbêjlik, teknolojik gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan yeni anlatım biçimlerine karşı direniyor. Dengbêjlik geleneğinin temsilcileri, seslerinin sonraki kuşağa aktarılmasını istiyor.
45 yıldır ilhamla söylüyor
Geleneğin sürdürücülerinden biri olan 69 yaşındaki Selehattin Uçurum, Dicle Fırat Kültür Evi’nde dengbêjlik kültürünü genç nesille aktarmak için uğraşıyor. Uçurum, halk arasında Dengbêj Reso mahlasıyla biliniyor. Dengbej Selahattin Uçurum, dengbêjlik yaşamını Mezopotamya Ajansı’na (MA) anlattı. Denbêjliğe çok küçük yaşlarda tanıştığını ifade eden Uçurum, 45 yıldır kilamlar söylediğini vurguladı. Bugün hemen her yerde kilamlar seslendirdiğini dile getiren Uçurum, kilamlarında genelde aşk konusunu işlediğini belirtti.
Gençler kulak versin
Bugün gençlerin dengbêjlik kültürüne alışması ve bu kültürün yayılması için Dengbej Evi’nde yer ayrıldığını hatırlatan Uçurum, gençlerin kendilerini dinlemeye geldiğinde çok mutlu olduğunu söyledi. Uçurum, “Geçlerimizden talebimiz dengbêjlere ve stranbêjlere kulak versinler, dinlesinler. Bu kültürün devam etmesi açısından basın ve televizyon da görevlerini yerine getirsinler” dedi.
DİYARBAKIR