BM İnsan Hakları Konseyi Özel Raportörü Fionnula Ni Aolâin, Hol Kampı’nda vatandaşı olan tüm ülkelerin vatandaşlarını derhal almalarını istedi
BM (Birleşmiş Milletler), hafta başında 57 ülkeye Suriye Demokratik Güçleri’nin denetimindeki Kuzey ve Doğu Suriye’deki kamplarda tutulan vatandaşlarını almaları için birer mektup yolladı. 57 ülke arasında bulunan İsveç’e sert eleştiriler yöneltilmesi üzerine İsveç’in en büyük haber ajansı TT, BM İnsan Hakları Konseyi Özel Raportörü Fionnula Ni Aolâin’in görüşlerine başvurdu.
ANF’den Murat Kuseyri’nin haberine göre TT’ye açıklamalarda bulunan Aolâin, kamplarda tutulan kadın ve çocukların insanlık dışı koşullarda yaşamak zorunda kaldıklarını ve bulaşıcı hastalıkların yaygınlaştığını söyledi. Aolâin, Hol Kampı’nda vatandaşı olan tüm ülkelerin vatandaşlarını derhal almalarını istedi. Ambargo altında mültecilerin ihtiyaçlarını karşılamaktan zorlandıklarını sık açıklayan Suriye Demokratik Güçleri’nin denetimindeki Hol ve Roj kamplarında IŞİD ve ailerinden oluşan yaklaşık 65 bin kişi bulunuyor. Vatandaşları kampta bulunan ülkeler arasında İsveç, ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin gibi ülkeler de bulunuyor.
İsveç’in argümanları
İsveç’in Hol ve Roj kamplarında tutulan vatandaşlarına yönelik tutumu, İsveç’in sadece çocukları alma yanlısı olması da sert eleştiriler alıyor. TT ajansına açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Müsteşarı Robert Rydberg, “Bunlar, gönüllü olarak İsveç’i terk ederek terör örgütlerine katıldılar. Bizim bunlara aktif olarak yardımcı olma durumumuz yok” diyerek İsveç’in tutumunu özetledi. İsveç’in IŞİD saflarında yer alanların durumlarını teker teker ele alıp değerlendirmek yerine genelleme yapıp hiçbirini almayı kabul etmemesinin uluslararası hukuk yasalarla çeliştiğini belirten BM İnsan Hakları Konseyi Özel Raportörü Fionnula Ni Aolâin, “Listede 57 ülke var, hiçbir ülkeden İsveç’in öne sürdüğü argümanları duymadım. Ülkelerin çoğunluğu kadınların durumunu ayrı ayrı ele alıp değerlendireceklerini söylüyor” diyerek İsveç’in tutumuna tepki gösterdi.
Aolâin, “Biz, bini aşkın cihatçının geri dönüş yaptığı ülkelere anlayışlı davranıyoruz ama İsveç gibi gelişmiş bir demokrasi az sayıdaki vatandaşının sorunlarını çözebilir” dedi. Kuzey ve Doğu Suriye özerk yönetimi, İsveç’in sadece çocukları almak istemesine karşı çıkmış çocukları annelerinden ayırmayacağını açıklamıştı. İsveç, IŞİD’lilerin yargılanacağı duruşmaların Rojava’da yapılmasını istiyor. Bu düşüncenin gerçekçi olmadığını belirten Aolâin, böylesi düşünceleri savunan ülkeleri gerçekleri kavramamak ve başka bir gezegende yaşamakla suçluyor.
STOCKHOLM