Yapılan bir araştırmaya göre LGBTİ+ çalışanların ayrımcılık ve nefret söylemiyle karşılaşma riskinin kamuda özel sektörden çok daha yüksek
Kaos GL Derneği ile Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi, Türkiye’de kamu ve özel sektörde LGBTİ+’ların durumunu inceledikleri yıllık araştırma sonuçlarını açıkladı. Gazete Karınca’nın haberine göre; istihdamda LGBTİ+’ların durumunu araştıran çalışmanın 2020 sonuçları; “Türkiye’de Kamu Çalışanı LGBTİ+’ların Durumu” ve “Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı LGBTİ+’ların Durumu” başlıklı iki raporda kamuoyu ile paylaşıldı.
Kamu araştırmasına göre, LGBTİ+ çalışanlar işyerlerinde kimlikleriyle açık yer alamıyor. Özel sektör araştırmasına göre ise LGBTİ+ çalışanların özel sektörde kamuya oranla daha açık olabildiği görülüyor. Bu durum raporda LGBTİ+ çalışanların ayrımcılık ve nefret söylemiyle karşılaşma riskinin kamuda özel sektörden çok daha yüksek olduğu şeklinde açıklanıyor.
LGBTİ+’lara nefret söylemi “Özel Sektör Çalışanı LGBTİ+’ların Durumu” araştırmasında öne çıkan sonuçlardan biri ise işyerinde nefret söylemine dair.
Rapora göre; özel sektör çalışanı LGBTİ+’ların yüzde 36,9’u işyerinde nefret söylemine uğruyor:
“Bu bulgu, LGBTİ+ çalışanları özel sektörde kapalılık stratejisini sürdürmeye zorlayan koşulları teyit eder niteliktedir.”
Diğer rapora göre, kamu çalışanı LGBTİ+’ların yüzde 56,6’sı işyerinde nefret söylemine maruz kaldıklarını beyan ediyor.
LGBTİ+’ların tanıklıklarına da yer verilen raporlara göre, nefret söylemi ve ayrımcılık rakamları Türkiye’de LGBTİ+ çalışanları istihdama erişimde ve çalışma hayatında güçlendirici mekanizmalara ihtiyaç duyulduğunu ortaya koyuyor.
İSTANBUL