Rumi takvimine göre yılın ilk Pazar günü başlayıp 7 gün süren Êzidîlerin Batizm Bayramı, her gün ayrı bir meleğe özgü etkinliklerle kutlanıyor
Rumi takvime göre yeni yılın ilk Pazar günü başlayan Batizm Bayramı Miladi takvime göre yılın ikinci haftasına denk gelir. 7 gün süren bayram boyunca çeşitli ayinler düzenlenir. Êzidîlik inancına göre Batizm ismi bereket anlamına gelmektedir. Bayramın ilk günü temizlik yapılıyor ve kıyafetler yıkanıyor. İkinci ve üçüncü günde ölüler için sadaka dağıtılıyor. Dördüncü gün kurban (ekonomik duruma göre değişiyor) kesiliyor ve bir kısmı fakirlere dağıtılıyor. Aynı şekilde tatlı ve bayram ekmeği yapılıyor. Beşinci günde çocuklar evleri dolaşarak şeker topluyorlar. Altıncı günde istirahat günü olarak ilan ediliyor. Yedinci günde ise yemekler ve yılbaşında olduğu gibi kutlamalar yapılıyor.
Êzidî inancına göre Tavus Meleği Bayramı olarak bilinen Batizm Bayramı’na, “Pirê Ari” bayramı da deniliyor. Pirê Ari, Tavus Melek’in temsilcisi olarak biliniyor. Tavus Melek ise Êzidî inancına göre meleklerin en yücesi olarak biliniyor. 7 gün süren Batizm Bayramı her gün farklı bir meleğe özel kutlanılıyor.
Bayram doğayla kurulan ilişkiyi yansıtıyor
Rojava Üniversitesi Din Bilimleri Fakültesi Êzidîlik Bölümü Başkanı Nesîm Şêxo, Batizm Bayramı’nın özelliğini ANHA’ya anlattı. Bayramın kendine özgü ayinleri olduğunu belirten Şêxo, “Pazar’dan Pazar’a 7 gün süren bayramın her bir gününe özel ayinler yapılmaktadır. Her ayinin kendine göre zorluğu da bulunmaktadır. Binler yıl öncesine dayanan bu bayramı Êzidîler dışında pek kimse bilmez. Perşembe gecesi Çıra yakılır. Başta en büyük mum ateşe verilir. Mumun ateşe verilmesi gün batımına denk getirilir. Gün battıktan sonra mumun geceyi aydınlatması tanrının ışığını simgeler. Ardından küçük mumlar büyük mumun ateşiyle yakılır. Bu aynı zamanda tanrının ezelden beri var olduğunu ve ebediyete kadar da var olacağını simgeler” dedi.
HABER MERKEZİ